EMS technológia

Az akaratlagos mozgás közben az agy üzeneteit elektromos ingerületek továbbítják az izomzat motorikus vezérlőihez az idegpályákon keresztül. Az EMS technológia (electro-muscle-stimulation), azaz elektromos izomstimuláció közvetlenül az izmokhoz juttat elektromos ingerületet, aminek hatására az izmok összehúzódnak és elernyednek. Az EMS technológia több évtizedes kutató- és fejlesztő munkán alapul. Számos eltérő elektromos impulzust alkalmaznak a gyógyászatban, kozmetológiában és a sport rekreációban. Ezek az ingeráramnak vagy galvánáramnak nevezett különböző hullámformák egy-egy célzott hatás kiváltására alkalmasak, és rendeltetésszerű használatuk során nemkívánatos mellékhatások nélkül segítik az izmok és kötőszövetek regenerálódását, fejlődését, a trombózis megelőzését.

Az izmok elektromos stimulációjának története 1791-ig, Luigi Galvani kísérletéig nyúlik vissza. Azóta számtalan kutatói vizsgálat, orvosi és sporteredmény bizonyította hatékonyságát, a technológia az Amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszer Ellenőrző Hatóságnál is (Food and Drug Administration) bejegyzésre került, mint elismert terápiás módszer.

Az EF-1280 készülék is az EMS technológiát használja ki, amely egy speciális, 10 elektródapárral ellátott technikai ruhából és egy feszültséget és frekvenciát szabályozó korszerű kezelőpultból áll. A kényelmes, szellőző anyagból készült technikai ruházat biztosítja a szabadabb mozgást és a kezelni kívánt izomcsoporton tartja az elektródákat.